Блог

Як отримати паспорт моряків в Україні?

Це документ, необхідний для будь-якого морського фахівця в Україні. Паспорт моряка ідентифікує особу. Також він дозволяє знаходитись на території іноземних держав без спеціальних дозволів. У нашому матеріалі ми розповімо, як отримати паспорт моряків в Україні.

Особливості отримання

Посвідчення особи моряка в Україні видається адміністраціями портів чи капітанами Одеси, Херсона, Ізмаїла та Маріуполя. В інших портових населених пунктах України поки що немає дипломно-паспортних відділів.

Термін дії паспорта моряка становить 5 років, але кожен фахівець може оновити документ раз на такий самий термін. Далі доведеться замовляти в капітаніях зазначених міст нове посвідчення. Іноземні громадяни також можуть отримати паспорт моряка, якщо мають вид на проживання в Україні. В іншому процедура ідентична.

В Україні таким посвідченням можуть бути:

  • діючі моряки – володарі робітничих дипломів;
  • студенти морських освітніх установ, які надали довідку про навчання;
  • обслуговуючий персонал судів, що має кваліфікаційні сертифікати.

Для отримання подаються документи на паспорт моряків. Зокрема:

  • старий паспорт, якщо потрібне оновлення;
  • закордонний паспорт для транслітерації ПІБ спеціаліста;
  • відповідну заяву;
  • копії внутрішнього паспорта з реєстрацією та ІПН;
  • робочий диплом для рядових моряків;
  • свідоцтво про освіту та підтвердження для офіцерів судів;
  • кваліфікаційний сертифікат для здобуття паспорта моряка без морської освіти;
  • ознайомлювальний сертифікат проходження інструктажу безпеки;
  • 3 фото 3,5 x 4,5 кандидат, одягнений в білу сорочку і краватку, зроблені на матовому папері.

Ця державна послуга платна, тому до списку документів варто додати квитанцію про оплату. Вартість паспорта моряків зазвичай повідомляють у відповідних сервісних центрах міста.

Документи моряк може подати до капітанії відповідного міста особисто. Процес оформлення досить простий, але все ж таки доведеться вибрати час, зібрати необхідні папери і прибути у відповідний порт. Труднощі можуть виникнути у моряків, які мешкають далеко від портових міст, що мають спеціальні підрозділи.

Є й інший законний спосіб отримання ПЗМ. Моряк отримує паспорт, надавши всі документи та сплативши держмито. При цьому мають бути дотримані такі умови:

  • наявність усіх документів;
  • працюючий дипломно-паспортний відділ у капітанах Одеси, Ізмаїлу, Маріуполя та Херсона;
  • наявність достатньої кількості бланків у портових адміністраціях;
  • моряк може зачекати на оформлення документа 30-40 днів.

Якщо ж фахівцю не вдасться дотриматися таких умов, то на допомогу приходить консалтингові агенції, які дозволяють вирішити проблему. Співробітники такої компанії:

  • допоможуть отримати ПЗМ в гранично стислий термін;
  • зберуть пакет документів, необхідні оформлення посвідчення;
  • складуть заяву і закріплять за клієнтом бланк, щоб моряк міг отримати паспорт.
  • Сам паспорт моряка одержують у капітаніях морських міст України.

Продовження паспорта моряка

Як тільки термін дії паспорта моряка спливає, його необхідно продовжити. Процедура практично ідентична процесу отримання посвідчення, тільки не доведеться сплачувати послугу повторно. В Україні можна продовжити паспорт моряка, надавши:

  • оригінальний варіант посвідчення, що потребує оновлення;
  • 2 фото на паспорт моряків 3,5 x 4,5;
  • копію сертифіката про ознайомлення з інструктажем з безпеки;
  • освітній документ рядового складу, офіцерів та обслуговуючого персоналу;
  • заяву з ім'ям капітана адміністрації конкретного порту.

Якщо документ було втрачено, можливе його відновлення. Для цього потрібно:

довідка з правоохоронних органів, що свідчить про втрату паспорта моряка;

дати два оголошення в газету про втрату посвідчення особи із зазначенням реєстраційних відомостей, що містяться в ньому, а також про визнання втраченого документа недійсним;

скласти заяву на ім'я глави певної капітанії про втрату паспорта моряка.

Відновити документ в Україні надають можливість капітанії не лише Одеси, Миколаєва, Херсона, а й Чорноморська та Києва. Оновити свідоцтво можна так само, як отримати паспорт моряка в Україні.

Питання вартості

Процедура одержання паспорта моряка платна. Вартість документа залежить від швидкості оформлення. Наприклад, в Ізмаїлі паспорт моряка протягом 20 днів можна отримати за 2097 грн. без урахування банківських комісій. Якщо треба прискорити процес, паспорт можна зробити і за тиждень, що коштуватиме 3751 грн.

Сплачувати за послуги можна в терміналах, розташованих у самому «Морречсервісі». Однак у цій організації створюються лише посвідчення, хоча папери приймаються попри всі види послуг. Звичайно, є підводні камені, але зараз є цілком легальні варіанти швидкого оформлення посвідчень. Нижче ми зупинимося на тому, скільки коштує паспорт моряків в інших містах.

Оформлення ПОМ в Одесі

Процедура отримання паспорта моряка в Одесі не відрізняється від решти міст. У капітані Одеси паспорт моряків оформляється після надання всіх документів. Однак нерідко трапляються випадки, що в адміністрації порту Одеси для видачі паспорта моряка немає бланків або моряку не вдалося зібрати необхідні папери для оформлення ПЗМ. Тоді люди шукають альтернативних способів отримання посвідчення. Звісно, можна продовжити паспорт моряка у Моррічсервісі Одеси, але, як зазначають користувачі в Інтернеті, відсутність бланків у цій організації теж не рідкість.

Про всі перипетії одержання паспорта моряка в Одесі розказано на одному з місцевих форумів. За словами відвідувачів, оформити документ можна у сервіс-центрах, якщо моряку терміново знадобилося посвідчення і він не може чекати 30-40 днів.

У такому разі отримати посвідчення не складе труднощів. Сам документ видається в адміністрації Одеського морського порту. Також спеціалістам допоможуть укомплектувати пакет документів, необхідних для оформлення ПЗМ.

ПОМ в Києві

Іногороднім морякам не обов'язково їхати до морського порту певного міста. Морське посвідчення можна замовити в українській столиці. Паспорт моряка в Києві оформляється за допомогою спеціальних компаній, які виступають посередниками між державними органами та фахівцями.

Ціна паспорта моряка у Києві за 12 робочих тижнів складе від 4 000 грн. Якщо треба швидко, то за 7 робочих днів доведеться заплатити приблизно 7000 грн.

ПОМ у Херсоні

У Херсоні паспорт моряків видає капітани. Це тривалий процес. Щоб швидко отримати паспорт моряків у Херсоні, потрібно звернутися до спеціалізованих контор. Вони беруть на себе всі труднощі щодо вирішення таких питань, зроблять це швидко, без тяганини та бюрократії.

За швидкість доведеться доплатити. Ціна паспорта моряка у Херсоні залежатиме від того, скільки часу компанія готуватиме документ. Цій самій конторі необхідно надати самі папери, як і державним органам. Так само можна отримати паспорт моряка в Маріуполі та Чорноморську – достатньо звернутися до відповідних структур чи посередницьких компаній для прискорення справи. Різниця буде лише у вартості паспорта моряка. Наприклад, ціна паспорта моряка у Чорноморську від крюїнгової компанії відрізнятиметься від цінника ідентичного документа у Маріуполі.

Як бачимо, проблем із тим, де отримати паспорт моряка, немає. Проблеми можуть виникнути у самому процесі. Нерідко у державних органах немає бланків для виготовлення посвідчень. Також фахівцям, які мешкають далеко від портових міст, накладно оформляти документи.

Зібрати папери для отримання морських посвідчень нескладно. Проте сама процедура затягується, тому багато хто звертається до спеціалізованих контор. Ці компанії готові швидко та якісно виготовити паспорт за певну плату. Крім того, іногородні фахівці можуть замовити у крюїнгових агенцій посвідчення, оплатити послуги та отримати документ через філію будь-якого перевізника. Цей спосіб легальний, як і оформлення паспорта моряка за допомогою портової адміністрації чи «Моррічсервісу». Головне, що терміни мінімальні.

Додати коментар


Звертайтесь і ми вам допоможемо


Наші контакти
Україна, м. Одеса, пл. 10 Квітня 1, 5 поверх, офіс 55
odessa.info.work@gmail.com
+38 (073) 333 11-03
© 2021

(073) 333 11-02